" "

Jó étrenddel a vashiány megelőzhető?

A vasbevitel nem csak a mennyiségen múlik – számos tényező befolyásolja, mennyit tud a szervezetünk ténylegesen felhasználni a bevitt vasból.

Legyen szó túl gyakran fogyasztott, gyorséttermi ételekről vagy épp ellenkezőleg: szigorú vegán diétáról, erős menzeszről vagy megnövekedett fizikai igénybevételről, a vasbevitelre mindig érdemes odafigyelni, ha szeretnénk megelőzni a vashiányt. Ráadásul nemcsak a bevitt mennyiség számít, hanem az is, milyen forrásból származik a vas, és milyen tényezők befolyásolják annak felszívódását.

A vasra az egész szervezetünknek szüksége van. Ez a létfontosságú nyomelem nélkülözhetetlen egyebek között a vér oxigénszállításához és az izmok működéséhez, de a szervezet nem tudja előállítani, csak raktározni, ezért nekünk kell azt a táplálkozás útján pótolni.

vas-felszivodasa-es-buktatoi

A felnőtt szervezet összesen mindössze 3-4 gramm vasat tartalmaz. Ebből naponta 1-2 milligrammot elvesztünk a hajhullással, a köröm vágásával, a bőr hámlásával vagy az izzadsággal.

Ez a mennyiség kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel általában könnyen pótolható, de bizonyos élethelyzetekben – például vegán életmód, várandósság, szoptatás, erős menstruáció, vasfelszívódási zavar vagy élsport mellett – érdemes rendszeresen monitorozni a vasraktáraink állapotát, és szükség esetén gyógyszerrel pótolni a hiányzó vasat.

A legjobban hasznosuló vas az állati eredetű, fehérjéhez kötött hemvas, amelyből akár ötször több szívódhat fel, mint a növényekben található nemhemvasból. A legjobb vasforrások közé tartoznak a vörös húsok és a belsőségek, valamint a halak, a tenger gyümölcsei, a növények közül pedig a hüvelyesek és a zöld leveles zöldségek. A tisztán növényi étrend még önmagában nem feltétlenül vezet vashiányhoz, de mindig szem előtt kell tartani, hogy megemelkedett vasigény esetén gyógyszeres vaspótlásra is szükség lehet.

Nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, mivel fogyasztjuk együtt a vasat. A spenótban található oxálsav, a tea, kávé és vörösbor csersavtartalma, valamint a kalcium és a magnézium jelenléte mind gátolhatják a bevitt vas hasznosulását. Hasonló hatású a fitát a teljes kiőrlésű gabonákban, a túlzott rostbevitel és bizonyos élelmiszer-adalékok, például az E-385 (kalcium-dinátrium-EDTA), amely konzerv hüvelyesekben, gombakészítményekben és fagyasztott rákokban is felbukkanhat.

Előfordulhat, hogy vasban gazdag étrend mellett is kialakul vashiány. Ennek oka lehet felszívódási zavar, például kezeletlen lisztérzékenység, ami károsítja a vékonybél azon szakaszát, ahol a vas felvétele történik. Jó hír, hogy a gluténmentes étrend betartásával a bélbolyhok regenerálódnak, és helyreállhat a vasfelszívódás.

Ez is érdekelhet:

Ötletek a kényelmesebb vaspótláshoz

Ötletek a kényelmesebb vaspótláshoz

Kijózanító igazság, hogy minél tovább halogatjuk a vashiány kezelését, annál tovább fog tartani a kimerült vasraktárak feltöltése. Vaskészítmények szedése esetén gyakoriak az emésztőrendszeri...

bővebben
Milyen vasat együnk, szedjünk?

Milyen vasat együnk, szedjünk?

Állandó kimerültség, fejfájás, hajhullás, körömtöredezés, fájdalmas afták, kirepedt szájzug, a nyugtalan láb szindróma miatt megzavart éjszakai pihenés, ellenállhatatlan vágy arra, hogy jeget...

bővebben
" "