" "

Őszi feltöltődés vasban gazdagon

Felícia számára a tavalyi az ősz nemcsak a színes faleveleket és a forró teákat hozta el, hanem a vashiány kellemetlen tüneteit is: állandó fáradtságot és levertséget.

Idén azonban már nem így volt. Jobban figyelt a vasban is gazdag étkezésre, és vaspótló tablettát is szedett. Idén újra energiával telve élvezheti az őszi sétákat, a barátokkal közös sütőtökkrémleves-partikat és a bekuckózós estéket – vashiány nélkül.

Az őszi fáradtság mögött rejlő ok

Felícia minden ősszel alig várja a hosszú sétákat a színes falevelek között és a kuckózós estéket egy-egy bögre forró teával. Az utóbbi években azonban ezt az időszakot inkább kimerülten élte meg. Hiába aludt eleget, mégis állandóan fáradt, sápadt és fejfájós volt.

Őszi feltöltődés vasban gazdagon

„Sokáig azt hittem, csak a hűvös, borongós napok miatt érzem magam levertebbnek – meséli Felícia. – Aztán kiderült, hogy az erősebb menstruációm miatt a szervezetem túl sok vasat veszít. Emiatt ürültek ki a vasraktáraim, és ezért jelentkeztek nálam a vashiány tipikus tünetei. A húsfogyasztásra is jobban kell ügyelnem, mert előnyben részesítem a salátákat, de a zöldségekből nehezebben szívódik fel a megfelelő mennyiségű vas.” Azóta tudatosabban figyel az étkezésére és a vaspótlásra, így idén végre nem a kimerültség, hanem az igazi őszi élmények határozzák meg a mindennapjait.

Ősszel is gondoskodik a vasraktárairól

„Nyáron jöttem rá, mennyit segít, ha tudatosan figyelek a vasbevitelre – meséli Felícia. – A barátnőm ötlete volt a közös grillezés: jó társaságban szinte észrevétlenül ettem több húst és halat, amik jól hasznosuló vasat tartalmaznak. Nekem ez különösen fontos, mert az erősebb menstruációm miatt havonta több vasat vesztek.”

Most, hogy beköszöntött az ősz, Felícia már nem a grillsütőt használja, hanem szezonális, melengető ételekkel gondoskodik a vasraktárairól: marhahúsos ragukkal, sütőtökkel, lencsével és spenóttal. „Mostanra már megtanultam, mennyire fontos, hogy ne merítsük le a vasraktárainkat A kiegyensúlyozott étrend mellé vaspótló tablettát is szedek, így az őszi hónapokat sokkal energikusabban élhetem meg.”

Felícia kedvenc receptje: köményes sertéssült sütőtökpürével

430 kcal

230 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók 4 személyre

A pecsenyéhez:

 

80 dkg sertéscomb vagy -lapocka

2 nagy vöröshagyma

2 fej fokhagyma

2 dl sertészsír

bors

őrölt kömény

 

A sütőtökpüréhez:

80 dkg sütőtök (tisztítva)

4 alma

2 narancs

2 nagyobb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl almaecet

3-4 cm friss gyömbér vagy gyömbérpor

1 kisebb csokor friss vagy teáskanál szárított zsálya

méz

bors

 

A húst alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Sóval, borssal és őrölt köménnyel bedörzsöljük, majd egy kisebb tepsibe helyezzük. A megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk, a hús köré tesszük. A fokhagymagerezdeket félbe vagy negyedekre vágjuk, és szintén köré rendezzük. A zsírt megolvasztjuk, a húsra locsoljuk, végül aláöntünk 1-2 dl vizet.

A tepsit alufóliával lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. két órán át sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és szükség esetén rápirítunk, hogy szép aranybarna legyen.

A püréhez a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés vízben feltesszük főni a két gerezd, apróra vágott fokhagymával és 1 dl almaecettel együtt (az ecet segít, hogy a zöldség- és gyümölcsdarabok roppanósak maradjanak). Hozzáadjuk a zsályaleveleket is.

Közben előkészítjük a gyümölcsöket: az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a narancs héját eltávolítjuk, a gerezdeket kifilézzük, majd összevágjuk. A tököt szintén felkockázzuk, a gyömbért meghámozzuk és finomra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a hagymás alaphoz adjuk, és együtt főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Sóval, borssal ízesítjük, szükség szerint mézzel édesítjük. Tálalás előtt a zsályaleveleket eltávolítjuk.

Ez is érdekelhet:

Ne hagyjuk kiürülni a vasraktárainkat!

Ne hagyjuk kiürülni a vasraktárainkat!

Réka mindig is az a típus volt, aki minden programban benne van: kirándulás, koncert, baráti esték – ő az elsők között mond igent. Amikor beköszöntött az ősz, biztos volt benne, hogy a színes falevelek, a friss levegő és a baráti összejövetelek újra feltöltik majd energiával. Mégis valami furcsa történt.

bővebben
A munkát is veszélyeztetheti a vashiány

A munkát is veszélyeztetheti a vashiány

A munkahelyi teljesítmény nemcsak a hozzáállásunkon múlik, hanem azon is, hogy a testünk megkapja-e, amire szüksége van.Ha huzamosabb ideig fáradtnak, tompának, szétszórtnak érezzük magunkat, ami...

bővebben
Jó étrenddel a vashiány megelőzhető?

Jó étrenddel a vashiány megelőzhető?

A vasbevitel nem csak a mennyiségen múlik – számos tényező befolyásolja, mennyit tud a szervezetünk ténylegesen felhasználni a bevitt vasból.Legyen szó túl gyakran fogyasztott, gyorséttermi...

bővebben
" "