Miért fontos a vashiány világnapja?

A vashiány napjának célja, hogy az emberek minél többet tudjanak meg a vasról, és hogy megértsék, ez a nyomelem miért fontos a szervezetünk számára. Mi történik, ha nem ismerjük fel a vashiány tüneteit, illetve milyen lépéseket tehetünk ezek ellen? Nemcsak a megfelelő vasellátottság fontosságáról szeretnénk információt adni, hanem egyben bátorítani is mindenkit, hogy tegyenek a vashiány megelőzéséért, és ha tüneteket észlelnek, beszéljenek erről az orvosukkal!

Ismerje fel a vashiányt!

Tudjon meg minél többet a tünetekről és a vashiány lehetséges okairól

faradtsag-icon
faradtsag-icon

Fáradtság

A fáradtság a vashiány egyik legjellemzőbb tünete. A testi fáradtságon túl általában mentális (lelki) kimerültség is jelentkezik, hiszen nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is szüksége van a vasra a normális működéshez. Ha a krónikus fáradtság mellett koncentrációs nehézségek vagy hangulatingadozás is gyakran lép fel, akkor nagy a valószínűsége, hogy vashiánnyal állunk szemben.
mental fatigue

Kimerültség

Teljes kimerültség és fáradtság érzése hosszabb időn keresztül: ez a vashiány legjellemzőbb tünete, amit “fáradtság szindrómának” is nevezhetünk. Aki gyakran érzi magát teljesen kimerültnek, nincs energiája már a napi rutin aktivitásaihoz sem, annál nagy a valószínűsége a vashiánynak. A vashiány idővel a társadalmi, szociális életünk beszűkülését is eredményezheti, ezért is fontos, hogy utánajárjunk, mi okozza a panaszokat!
hearing loss

Halláscsökkenés

A hirtelen halláscsökkenésnek több oka is lehet. Fontos tehát, hogy aki ilyen tünetet tapasztal, megfelelő diagnózishoz jusson arról, hogy pontosan mi okozza nála a hallásromlást. A panaszok hátterében nem egyszer a vashiány, illetve a vashiányos vérszegénység állnak.
hairloss

Hajhullás

Ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen, szervezetünknek vasra van szüksége. Ha a hajhullás jelentősen fokozódik, az gyakran vashiány vagy vashiányos vérszegénység tünete.
brittle nails

Körömtünetek

Ha körmeinek színe, alakja vagy szerkezete megváltozik, annak oka gyakran a szervezet alacsony vasszintje.
Ha a körmök középső részén bemélyedés, a széleken pedig kiemelkedés tapasztalható, mintegy kanalat formázva, az a vashiányos vérszegénység jele.
paleness

Sápadtság

Súlyos vashiány, vashiányos vérszegénység esetén a vér kevesebb hemoglobint tartalmaz, ami sápadtságban nyilvánul meg. Legjobban az arcunkon, körmünkön, a szájnyálkahártyán és szemhéjakon látszik meg a sápadtság, amely a vérszegénység jele.
bruises

Zúzódások, bevérzések

Vashiány esetén könnyebben alakulnak ki zúzódások, bevérzések. Ilyenkor ugyanis a bőr alatti kapillárisok akár a legkisebb behatásra is megsérülhetnek, emiatt pedig bevérzések, zúzódásos nyomok keletkeznek a bőrünkön.
mouth ulcers

Fekélyes, sebes, berepedezett száj

A szájnyálkahártya gyulladásának, a száj kifekélyesedésének több oka is lehet: például ha valami kimarja a nyálkahártyát, de fertőzés, esetleg a stressz is előidézhet hasonló panaszokat. Emellett a vashiány is gyakori oka a tüneteknek.
irritability

Ingerlékenység

A kimerültség, hangulatingadozás és a koncentráció zavara frusztrációhoz vezet. Ha azt érzi, hogy gyakran ingerült, az a vashiány jele lehet.
memory loss

Feledékenység

Gyakran feledékeny? A rövid távú memória zavarát, azaz a feledékenységet a vashiány is okozhatja!
craving

Szokatlan kívánósság

Vashiányra utalhat, ha furcsa dolgokat kívánunk megenni, pl. földet, falat, szappant, hamut stb. Kérjen orvosi segítséget, ha ez Önnél előfordul.
chewing ice

Jég rágása, evése

A vashiány egyik leggyakoribb tünete az olthatatlan vágy jég rágására és megevésére. Kérjen orvosi segítséget, ha ez Önnél előfordul.
cold intolerance

Hidegintolerancia, fázósság

Ha állandóan azzal küzd, hogy kezét-lábát melegen tartsa, nagy valószínűséggel lehet vashiányos. A vas ugyanis fontos szerepet játszik a testünk hőmérséklet-szabályozásában. Vashiány esetén a szervezet nehezen képes a testhőt a megfelelő szinten tartani.
restless leg syndrome

Nyugtalan láb szindróma

Ha úgy érzi, hogy lábait feltétlenül mozgatnia kell, mert nyugalmi helyzetben furcsa, kényelmetlen érzése támad, akkor nyugtalan láb szindrómában szenved, amit a vashiány okozhat. Ez a tünet negatívan hat az éjszakai alvásra is. Úgy érezheti, mintha a lába zsibbadna, égne, bizseregne, ellenben mozgatás hatására ez az érzés csökken.
shortness of breath

Terhelési nehézlégzés

A vashiány csökkenti a fizikai teljesítőképességet. Ha úgy érzi, nem bírja a terhelést úgy, ahogy szeretné, vagy kisebb terhelésre, mint pl. lépcsőzés, már kifogy a levegőből, akkor nagy valószínűséggel vashiánya van.
infections

Fertőzésekre való fogékonyság

Az immunrendszer normális működéséhez, hogy megvédje a szervezetet a kórokozókkal szemben, vasra van szükségünk. Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, megnövekszik a visszatérő fertőzések kockázata.
headache

Fejfájás

Fejfájás vagy migrén különböző okokból kialakulhat: például ha nem iszunk eleget és emiatt kiszáradás fenyeget, de fájhat a fejünk attól is, ha megfáztunk, lebetegedtünk. Ugyanakkor a krónikus fejfájás hátterében nem egyszer állhat vashiány.
faradtsag-icon

Csökkent libidó

A vashiány a libidó csökkenéséhez és szexuális diszfunkcióhoz vezet.
Maltofer doboz

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer